Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma -Uluslararası Boşanma Davası

Yabancı uyruklu biri ile evlenen bireylerin, vatandaşların boşanma davalarında neler yapması gerektiğini dile getireceğiz.

Uluslar arası boşanma davaları Türkiye'de açılabilir. Yabancı uyruklu eş ile boşanmak isteni,lmesi durumunda dava Türkiye Medeni Kanunun çerçevesinde ve içerisine yapılması gereklidir. Eşlerden birinin yabancı uyruklu olması durumu Türkiye'de boşanma davası açılması önünde bir endel taşımamakta ve boşanma yapılabilmektedir. Yabancı uyruklu birinden boşanılmak istenilmesi durumunda bu boşanma da yetkili mahkeme başvurusu ile yapılabilmektedir.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Davasının Yurtdışında Açılması

Bir uluslararası boşanma avukatı veya avukatla görüşmenizi öneririz.
Yurtdışında açılacak olan boşanma davalarında boşanıldığı takdirde bu boşanma Türkiye'de direk olarak geçerli kılınmayacaktır. Türkiye boşanma davaları işleyişi farklı olmaktadır. Yabancı uyruklu eşten boşanacak olan vatandaşların, bireylerin boşanma işlemleri o ülkede yani boşanma işlemi kesinleştikten sonra Türkiye'de tanıma ve temfiz davası açmaları gerekme durumunda olacaktır. Boşanma davası işlemlerinde özellikle de yabancı uyruklu bireyden boşanma işlemlerinde bir avukatla görüşmek size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bir uluslararası boşanma avukatı veya avukatla görüşmenizi öneririz.

Yurtdışı Uyruklu Eşten Boşanma

Türk Milletlerarası Özel Hukuk Mevzuatında 13.madde Boşanma ve ayrılık sebepleri hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir der. Eşlerin ayrı vatandaşlıkta olması durumunda uygulanacak olan hukuk ;müşterek ikametgah hukuku, bulunmadığı takdirde müşterek mutad meskenleri hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukukudur.

Yabancı Uyruklu Eşten Ayrılma Süreci

Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olmaktadır. Davanın açılması gereken yer olarak kanun eşlerin birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi olan Aile Mahkemesi olarak bilinmektedir. Eğer ki bu eşlerin bulunduğu yerde Aile Mahkemesi bulunmuyor ise boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilimektedir. Genel yetki kuralları geçerli halde tanımlanacaktır.

Çekişmeli boşanma davası var ise yetkili olan mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olmaktadır. Boşanma davası anlaşmalı açılacak ise yetkili mahkeme problemi bulunmamaktadır, taraflar dilediği yer mahkemesinden davayı açabilme hakkına sahipliğindedir.

Türkiye’de ikametgahı bulunmayan Türk vatandaşlarının durumlarında kişi hallerine ilişkin davaları var ise ikamet ettikleri ülke mahkemesinde açılmadığı veya açılamadığı durumda Türkiye’de yer itibariyle yetkili mahkemede bulunmaması halinde ilgilinin mutad olduğu yer Türkiye’de mutad değilse Türkiye’de ki son ikametgahı mahkemesinde o da bulunmadığı durumda Ankara, İstanbul veya İzmir Mahkemelerinden birinde yapılacak ve bakılacaktır.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Ne kadar Sürer

Burada açılacak boşanma dava türü ve bir avukat ile bu dava süreci yürütülüp yürütülmediğine göre süre değişim gösterebilmektedir. Eşlerin kendi aralarında anlaşarak yani anlaşmalı boşanma durumlarında anlaşmalı boşanma avukatı ile bu süreç 1 hafta ile 3 ay arasında değişim gösterebilmektedir. Çekişmeli boşanma davası varsa ve eşler bireysel olarak bu dava sürecine gireceklerse 3-4 yıl kadar sürebilmekte ve uzayabilmektedir. Bir avukat yardımı ile yapıldığı takdirde 8-9 ay düşebilmektedir. Bu süreçlerde avukat zorunlu değildir ancak süreç kısalımı ve işleyiş olarak doğru bir gidişat için tavsiye edilebilmektedir.

Yabancı Ülkede Alınan Boşanma Kararının Türkiye'de Geçerliliği

Yabancı ülke mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için yetkili, Türk mahkemesi tarafından onaylanması yani anıma ve tenfiz işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemi ikinci bir boşanma davası gibi hayal edebilirsiniz.

Bu tanıma yalnızca boşanma kararına ilişkindir ancak tenfiz nafaka kararlarının da icrasını gerektirmek de olan bir kurumdur. Böyle bir tanıma yapılmadığı durumda yabancı mahkeme kararlarının Türk makamlarınca geçerliliği tanımayacaktır. Tenfiz yapılmadığı takdirde sürece kişinin evliliği ve kağıt üzerinde hala devam ediyor olacaktır ve nüfuza işlenmeyecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancı Uyruklu Eş İle Ve Yabancı Ülkede Boşanma Davası!

Yabancı Ülkelerde Boşanma Kararlarının Basit Usül ile Tanınmasına Yönelik Uygulama!