Yabancı Uyruklu Eş İle Ve Yabancı Ülkede Boşanma Davası!


Yabancı eşin Türkiye’de Boşanma Davası

Yabancı uyruklu eşten boşanma, Türk uyruklu bir eşten boşanmak ile farklı değildir. Tıpkı diğer boşanmalarda olduğu gibi Aile mahkemesine boşanma dilekçesi ile başvuru yapılmaktadır. Yabancı eşten boşanma biraz daha zor bir süreç yaşanabilir. Süreci zorlaştıran, mal paylaşımı, nafaka, velayet ve tazminat hususlarında anlaşma sağlanamaması olmaktadır.

Yabancı uyruklu eşe karşı boşanma davasında Yabancı eşin Türkiye’de Boşanma Davası ve Yabancı uyruklu biriyle evlenen kişiler boşanmayı istediklerinde boşanma davasını Türkiye’de açabilinmektedir. Yani eşlerden herhangi birinin yabancı uyruklu olmuş olması boşanma davasının Türkiye’de açılmasına engel teşkil etmeyecektir.

Boşanma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Yabancı uyruklu eşinden boşanmak isteyen kişinin yetkili mahkemelere başvurması yeterli olmaktadır. Ancak Türkiye’de yabancı uyruklu birinden boşanmak için açılan boşanma davası, Türk Medeni Kanunu öngördüğü şekilde ve belirlediği çerçevede yürütülme yapılmaktadır.

Yabancı eşten ve yabancı bir ülkede boşanmak tabiki de mümkündür. Ancak yabancı ülkede açılmış bir boşanma davasında boşanma işlemi gerçekleştiğinde bu işlem ülkemizde direk geçerli olarak sayılmayacaktır. Yurt dışında yabancı uyruklu eşinden boşanan ve kararı kesinleşen kişi ülkemizde tanıma tenfiz davası açması gerekmektedir.
Tenfiz davası ise yabancı bir mahkeme tarafından verilen kararın ülkemizdeki mahkemelerce kabul edilmesi ve kanunlarımıza uygunluğunun onaylanması olarak bilinmektedir. Birçok prosedürü içinde barındıran boşanma davalarının genelinde olduğu gibi yabancı uyruklu birinden boşanan kişilerin profesyonel bir yardım alarak avukata başvurmaları sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlamaktadır.

Türkiye’de İki Yabancı Uyruklu Eşin Boşanması Nasıl Olur?


Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. Milletlerarası Özel Hukuk Mevzuatının 13. Maddesinde Boşanma ve Ayrılık başlığı altında yabancı uyruklu eşten boşanmayla ilgili şöyle bir düzenleme yer almaktadır: Boşanma işleminde eşlerden birinin farklı bir uyruktan olması ve yani başka bir.ülkenin vatandaşı olması halinde müşterek ikametgah hukuku uygulanacaktır.
Müşterek bir ikametgah olmadığı takdirde müşterek mutad meskenleri hukuku uygulanır ve böyle bir durum bulunmadığı zaman da Türk hukuku uygulanmaktadır.

Yabancı Ülkelerde Boşanma Kararlarının Basit Usül ile Tanınmasına Yönelik Uygulama! yazımızdan farklı bilgiler ve düşünceler elde edebilirsiniz.

Boşanma Davası Eşlerin İkisi de Yabancı Uyruklu Olması Halinde Nasıl Açılır?


Ülkemizde yabancıların boşanma işlemleri Milletlerarası Özel Hukuk ve usullerine göre boşanma davaları görülmektedir. İki Yabancı Uyruklunun Türkiye’de boşanması aşağıdaki usul uygulanır
Örneğin Kadın Almanya, Erkek Almanya ise görülen dava Alman mahkemelerinin hukukuna göre boşanmaya karar verilecektir. Eşlerin aynı ülke vatandaşı olması ve o ülkenin hukuk kurallarının işlemesi gerektiği belirtilerek durumu karşı ülkeye bırakmıştır.

Boşanma Davası Eşlerin İkisi de Yabancı Ancak Uyrukları Farklı İse  Nasıl Açılır?


Ülkemizde yabancıların boşanma işlemleri yukarıda da belirttiğimiz gibi Milletlerarası Özel Hukuk ve usullerine göre açılan boşanma davaları karara bağlanmaktadır bu bilinen bir kural bütünüdür.
Örneğin Kadın Suriyeli ve Erkek İranlı ise ve ikametleri Türkiye ise yargılama usulü de değişim göstermektedir. Burada yargılama usulü eşlerin ikametgahı Türkiye olması sebebiyle Türk hukukuna göre boşanma davası kararı alınacaktır.


  • İki Yabancı Sığınmacı ve Göçmen Olarak Yaşayan Vatandaşların Boşanması
Ülkemizde yaşayan sığınmacıları veya göçmen olan yabancı ülke vatandaşların boşanma usulleri  yukarıda verilen örnek doğrultusunda  davaları karara bağlanır.
Örneğin İki Suriyeli eş veya iki Rusya vatandaşı eşlerin Medeni kanunumuzun 13. maddesine göre eşlerin Türkiye’de kayıtlı oldukları ve ikamet ettikleri aile mahkemesi yetili kabul görmüştür.

Yabancı Uyruklu Eşe Karşı Boşanma Davası

Türk medeni kanunu gereği Türkiye’de aile hukukundan kaynaklı boşanma davalar Aile Mahkemelerin sorumluluğuna sunulmuştur.
Yabancı Uyruklu Eşe Karşı Boşanma Davası açmaya karar veren eş nüfus kaydının olduğu eşlerin ikamet ettiği adrese en yakın aile mahkemesine boşanma dilekçesi hazırlamak suretiyle başvuru yaparak anlaşmalı yada çeşitli boşanma sebeplerine dayanarak çekişmeli boşanma davası açabilmektedirler.

  • Yabancı uyruklu eşe Türkiye'de dava
Yabancı uyruklu eşe Türkiye'de dava açmak birey için avantaj sağlamaktadır. Çünkü bireyler boşanma davası ve ayrıca tanıma tenfiz davasına ihtiyaç duymadan evliliklerini sonlandırabilirler. Eğer boşanma davası yurt dışında açıldı ise veya yurt dışında açılacak ise Türkiye'ye dönüldüğü zaman tekrar dava açılması gerekmektedir. Çünkü yurt dışında boşanma davası için verilen mahkeme kararları Türkiye'de geçerlilik sağlamayacaktır. 

Geçerliliğin sağlanması ve gerçekleşmesi için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekecektir. (bunun tek istisnası yurt dışında verilen boşanma kararında velayet,nafaka,tazminat gibi icra edilmesi gereken hükümlerin bulunmaması halinde her iki eşin ya da vekillerinin birlikte başvurması halinde nüfusa tescil mümkündür) Yani yurt dışında boşanan kişi aynı davayı Türkiye'de açmadığı taktirde, Türkiye kayıtlarında o kişi ile yasal olarak evli görünecek ve yabancı uyruklu eş kişinin ölüm ve gaiplik hallerinde, Türkiye'de miras paylaşımında mal alma hakkına sahipliği bulunacaktır.

Daha detaylı bilgi ve sorunlarınızın hızlı çözümü için sizlere tüm hukuki desteği sağlayacak olan Deniz Hukuk Bürosu’un web sitesi okan 
www.avukatdeniz.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Yabancı uyruklu eşten boşanma ve uluslar arası boşanma davası yazımızdan farklı bilgiler ve düşünceler elde edebilirsiniz. 
Yabancı Uyruklu Eşe Karşı Boşanma Davası açacak çiftin Türkiye’de ikamet ettiği adres bulunmuyorsa Genel Mahkemelerin bulunduğu İstanbul, İzmir ve Ankara Aile mahkemeleri görevli olup ve eşler bu illerde dava açabilmektedir.

Boşanma Yabancı Uyruklu Eşten Ne kadar Sürmektedir

Yabancı uyruklu eşten boşanma da normal bir boşanma davasında olduğu gibi boşanma süresi boşanmanın türüne ve boşanma sürecine göre değişim gösterebilir sizlerin de bir  boşanma davası ihtiyacınız için izmir avukat görevi yapan Deniz Hukuk Bürosu’ndan hizmet talep edebilirsiniz.

Anlaşmalı boşanmada ise bir anlaşmalı boşanma avukatıyla bir ile üç hafta arasında boşanma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında ise eşlerin kendi kontrollerinde yürütülmeye çalışılırsa boşanma davası 4 yıla kadar sürebilmektedir. Ancak profesyonel bir yardım ile bir avukat desteğiyle 9 ay kadar bir süre dava bitebilmektedir.

Deniz Hukuk Bürosu'nun web sitesinde ele aldığı Almanya hukukunda Boşanmanın sonuçları yazsından farklı düşünceler ve fikirler elde edebilirsiniz.

Yabancı Uyruklu Eşten Yabancı Ülkede Boşanmanın Türkiye’de Tanınması


Eşlerden Türkiye’de yaşayan avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurabileceği gibi bizzat kendisi de davayı açabilir. Türkiye’de yaşamayan yurt dışında olan taraf da kendisi veya avukatı dava açılabilmektedir.
 Yurt dışında olan kişiye tebligat göndermek suretiyle kendisi davadan haberdar edilmektedir. Davaya katılamayan taraf için gıyabında tanıma işlemi yapılacaktır. Karar alınmasında mahkemede hazır olması gibi bir zorunluluğu olmayacaktır.

Boşanma Kararının Yabancı Ülkede Alınması Türkiye’de Tanınması ve Geçerliliği


Yabancı bir mahkeme kararının Türkiye’de geçerliliği olması için tanım veYa tenfiz işlemlerine tabi tutması yani Türk mahkemeleri tarafından ülkemizin kanunlarına uygunluğu onaylanması gerekmektedir.
Aynı durum boşanma davaları için de geçerlilik sağlamaktadır. Yabancı bir mahkeme tarafından gerçekleşen boşanma işlemi tamamlanıp kesinleştikten sonra ülkemizde tenfiz davası açılarak mahkemenin kararı onaylanması sağlanmaktadır.


  • İki Yabancı Uyruklunun Türkiye’de Boşanması

Tanıma ve Tenfiz Davası Nedir?

Tanımayla yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararı ilişkin bir değerlendirme yapılır. Tenfiz ise yabancı mahkemenin verdiği nafaka kararlarının uygulanmasını sağlar. Yanı tanıma yapılmadığı taktirde yabancı mahkeme kararları ülkemizde geçerlilik taşımaz.
Tenfizin gerçekleşmediği yabancı mahkeme kararında evlilik devam ediyor kabul edilir, boşanma kararının geçerliliği olmaz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma -Uluslararası Boşanma Davası

Yabancı Ülkelerde Boşanma Kararlarının Basit Usül ile Tanınmasına Yönelik Uygulama!